In de samenwerking tussen het zorg- en veiligheidsdomein valt nog veel winst te behalen. Dat laatste is op te maken uit een inventarisatie in 2019 onder betrokken bestuurders, ambtenaren, ketenpartners en professionals die met de mensen werken die straf of hulp krijgen. Uit die inventarisatie bleek (daarnaast) dat het bij zorg en veiligheid gaat om een ‘complexe verzameling van vraagstukken waarbij gedrag en drijfveren van de betrokken partijen steeds een belangrijke rol spelen in de oplossing’. Er is niet één afgebakend vraagstuk met een helder begin of eind en niet één duidelijke groep betrokkenen. De bestuurlijke verantwoordelijkheid is verdeeld over diverse gremia en op verschillende niveaus.
Het project is in 2019 begonnen, maar halverwege 2020 stilgevallen als gevolg van onduidelijkheid over de koers en door ziekte van de vorige projectleider. Eind 2021 is het project weer opgestart na een inventarisatie van de belangrijkste vraagstukken en doelen. In 2022 richt het project zich op:
Relevante overleggen, besturen, aanpakken, projecten en initiatieven in Noord-Holland ordentelijk en overzichtelijk in beeld brengen, zodat duidelijk wordt wat waar gaande is.
Achtergrond: de complexiteit van samenwerking tussen het zorg- en het veiligheidsdomein is groot. Naast de operationele samenwerking op een breed palet aan (overlappende) thema’s bestaan er diverse landelijke verbeterinitiatieven. Ook zijn de 3 subregios in de eenheid Noord-Holland en de zorgpartners verschillend georganiseerd en zijn gemeenten op (sub)regionaal niveau ook zelf bezig om te verbeteren. Door de complexiteit geven bestuurders soms opdrachten dubbel of is soms onvoldoende duidelijk hoe groot de opdracht is.
Uitvoerende professionals onderwijzen over de (on)mogelijkheden van informatiedeling, onder andere binnen gemeenten. Het delen van persoonsinformatie lijkt een hobbel in het verbeteren van de samenwerking. De wetgeving op dit gebied is de afgelopen jaren aangepast en aangescherpt (onder andere met de AVG) en een aantal professionals is sindsdien terughoudend in het delen van - voor de casuïstiek noodzakelijke - informatie. Uit gesprekken met (landelijke) AVG-deskundigen blijkt dat we vaak meer kunnen delen dan we aannemen.
Lokale initiatieven actief onder de aandacht brengen bij anderen in het netwerk. In de eenheid (maar ook daarbuiten) gebeuren al veel mooie dingen. Vaak lokaal geïnitieerd in opdracht van een subregio of gemeente en van waarde voor de hele eenheid. Sommige trajecten zijn juist interessant om te delen met partners in de eenheid omdat ze mislukt zijn. Vanuit het netwerk van straf en zorg is de behoefte uitgesproken om structureel een domeinoverstijgend platform te maken om deze ‘aanpakken’ te presenteren. Daarbij moet het niet zo zeer gaan om de ‘etalage’ maar om de werkelijk geleerde les.
Naast de hierboven genoemde algemene onderwerpen zijn er ook specifieke kwesties aanvullend op de andere veiligheidsvraagstukken uit het Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid (IMV). De IMV-thema’s CTER (Contraterrorisme: het tegengaan van polarisatie, radicalisering en extremisme), Uitbuiting (o.a. arbeidsuitbuiting) en Cybercrime zijn gebaat bij een betere aansluiting met het zorgdomein. Het project Zorg & Veiligheid (Z&V) kan voor die verbindende schakel zorgen. Daarmee is het Z&V feitelijk een saté-pen door de andere onderwerpen. Dit sluit ook goed aan bij de eerdergenoemde overkoepelende vraagstukken als informatiedeling, preventie en kennisdeling. In deelproject 4 de specifieke onderwerpen vanuit de andere IMV-projecten waar zorgpartners (beter) aangesloten moeten zijn:
Vanuit CTER:
Vanuit criminele uitbuiting/criminele aanwas: problematiek LVB-ers
Vanuit Cybercrime: aanpak geldezels