Criminele aanwas

PROGRAMMA ONDERMIJNING

De georganiseerde (drugs)criminaliteit kent een bijzondere aantrekkingskracht, vooral op jongeren en jongvolwassenen. Het vooruitzicht van status, geld en mooie spullen verleidt kwetsbare jongeren. Het dealen in drugs door deze groep is de meest zichtbare vorm van ondermijning. Daarbij draait het om grote hoeveelheden geld, geweld en verschillende vormen van (zware) criminaliteit. Door de handel in drugs, maar ook door andere vormen van misdaad, kunnen jongeren in criminele netwerken belanden en een criminele carrière opbouwen waar op den duur steeds minder zicht op is.

Deze problematiek heeft zowel met criminaliteit als met zorg te maken. De stap van drugsgebruik naar dealen lijkt snel gemaakt. Maar de stap van drugshandel terug naar een legale loopbaan lijkt een stuk moeilijker. Hierbij spelen dwang en afhankelijkheid (door bijvoorbeeld drugs- of gokschulden) vaak een rol. Zo vormen jongeren en jongvolwassenen een kweekvijver voor drugscriminelen in georganiseerd verband op de korte en op de langere termijn.

Doelen en resultaten

Doelen

  • De weerbaarheid van kwetsbare jongeren, jongvolwassenen en hun omgeving vergroten;
  • De aantrekkingskracht van een criminele carrière verminderen;
  • Minder jongeren en jongvolwassenen in het criminele milieu laten belanden;
  • De bestaande samenwerking tussen (zorg- en veiligheids)partners in de regio Noord-Holland verstevigen en nieuwe samenwerking tussen partners creëren.

Beoogde resultaten

  • Zicht op de aard en omvang van de regionale problematiek en op de manier waarop jongeren en jongvolwassenen crimineel worden;
  • Concrete maatregelen ontwikkelen, om de doelgroep te ontmoedigen om de criminaliteit in te gaan en te stimuleren om een ander pad te kiezen;
  • Met een blik op de hele regio en met opgedane kennis en expertise lokale partners adviseren en ondersteunen bij het opzetten en/of verder ontwikkelen van hun (bestaande) aanpak.
  • Een handelingsperspectief voor onze partners ontwikkelen.

image

Investering project Criminele aanwas

Overige projecten programma ondermijning